MOKU-HANKE
IDEOITA PÄIVÄKOTIEN JA ALAKOULUJEN TOIMINTAVIIKOKSI
 
Rasisminvastaisen viikon tapahtumia voi lähestyä päiväkodeissa ja alakouluissa Minä ja maailma –teeman kautta. Tähän on koottu Minä ja maailma –teemaan liittyviä tehtäväideoita ja linkkejä. Tehtävät on valikoitu siten, että eri ikäryhmille ja oppiaineille löytyy kullekin ideoita. Tehtävät on jaoteltu aiheen mukaisesti seuraavalla tavalla:
 
1. Ihmisiä maailmalta: Tutustutaan eri maiden ihmisiin
2. Maisemia maailmalta: Perehdytään ympäristökysymyksiin
3. Tarinoita maailmalta: Sukelletaan satujen kiehtovaan maailmaan
4. Musiikkia maailmalta: Kuunnellaan, lauletaan soitetaan ja tanssitaan lauluja meiltä ja maailmalta
5. Leikkejä ja pelejä maailmalta: Opitaan yhdessä uusia leikkejä ja pelejä
6. Makuja maailmalta: Herkistetään maku- ja hajunystyröitä uusilla elämyksillä
7. Kieliä maailmalta: Kuunnellaan ja puhutaan eri kieliä, tutustutaan eri kielten aakkosiin
8. Matkamuistoja maailmalta: Tutustutaan mm. maailman nähtävyyksiin
9. Uutisia maailmalta: Otetaan selvää ajankohtaisista tapahtumista maailmalta
10. Ennakkoluuloroskis: ”Tee hyvä teko. Arvosta toista ja luovu ennakkoluuloistasi” -oppitunti
11. Kulttuuripassi
12. Linkkejä
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
·        Tutustu johonkin maahan:
Tutustukaa yhteen maahan perusteellisesti esimerkiksi ryhmätöiden avulla. Ottakaa selvää maan asukkaiden elinoloista, elinkeinoista, naisten ja lasten asemasta jne. Maakohtaisia tietoja löytyy helposti mm. Global Finland palvelusta, Maailma.net –palvelusta sekä Kepan verkkosivuilta.
 
·        Tutustu karttaan:
Kartat ovat hyvä ja mielenkiintoinen lisä tutustua maailmaan, toisiin maihin, eri kulttuureihin jne. Kartat ovat päiväkoti-ikäisille ehkä vaikea asia käsittää, mutta moni saattaa olla innostunut niistä.
 
Kartasta voi hahmottaa vesi- ja maa-alueita, ja miettiä missä on kylmää ja missä lämmintä jne. Mitä eläimiä on Afrikassa? Entä muualla maailmassa?
 
Lapset voivat muistella ovatko käyneet jossain toisessa maassa? Missä maissa? Etsitään näitä maita yhdessä kartalta.
 
Onko jonkun perheenjäsen tai tuttava kotoisin jostain muusta maasta? Asuuko joku läheinen ulkomailla?
 
 • Nukkeadoptoinnit
  Lapsi voi halutessa tuoda kouluun leikeistä poistuneen, hylätyn pehmolelunsa (esim. nalle) tai nukkensa, joka edustaa vapaasti valittua kansallisuutta.
Nukke tai pehmolelu tarjotaan päiväkodissa tai koulussa muille lapsille adoptoitavaksi. Jokainen nukke tai pehmolelu saa henkilökortin, johon merkitään niiden henkilötiedot ja lapsen/oppilaan omat yhteystiedot. Nuket ja pehmolelut ovat näin rekisteröityjä toisin kuin monet maailman oikeista lapsista. Mukana olevan postikortin uusi perhe lähettää nuken tai pehmolelun antajalle, jotta tämä saisi tietää, mistä nukke tai pehmolelu on löytänyt uuden kodin.
 
 
 
·        Kirjallisuutta:
Pystynen, T., Pietiläinen, J. Maapallo meidän kotimme
Lasten Atlas, Tutkimusretki maapalloon
 
·        Linkkejä:
 
2. Maisemia maailmalta
 

 

 • Reissutarinoita
Reissuja, matkoja, kommelluksia ja muuta ihmeellistä maailmalta!  Oppilaat voivat kirjoittaa reissutarinoita matkoiltaan Suomesta ja ulkomailta. Toisaalta voi kertoa matkasta, josta haaveilee. Miksi haluasi matkustaa tiettyyn maahan? Mikä maassa viehättää? Mitä kirjoittaja tietää maasta jo ennestään? Mitä reissussa olisi kiva tehdä ja nähdä? Keitä toivoisi tapaavansa?
 

 

 • Kuvia, valokuvia, postikortteja
Leikatkaa maisemakuvia lehdistä tai tulostakaa kuvia netistä. Oppilaita voi pyytää tuomaan myös omia matkakuvia. Kerätkää postikortteja eri maista. Tutkikaa kuvia yhdessä ja keskustelkaa niistä. 
 
 • Nähtävyydet
Tutustukaa maailman nähtävyyksiin kirjojen, pelien jne. avulla.
Lautapelejä: Maailman ihmeet - tietopeli maailman nähtävyyksistä, Inkan aarre, Afrikan tähti, Monopoli maailman ihmeet, erilaiset tietokilpailupelit soveltuvin osin.
 

 

 • Kirjallisuutta
Kunnas Mauri; Maailman seitsemän ihmettä
Havukainen Aino ja Sami Toivonen; Tatun ja Patun Suomi
 
 • Videot
 http://www.unicef.fi/oppimateriaalit_videot
Barille Albert; Olipa kerran planeetta
 
 • Kalvosarjat ja esitykset
http://www.unicef.fi/oppimater_esitykset
 
3. Tarinoita maailmalta
 

 

 

·        Vuosituhannen sadut

Vuosituhannen sadut kertovat suurista asioista pienten tarinoiden kautta. Satukokoelmaan kuuluu kahdeksan tarinaa, yksi jokaista YK:n vuosituhattavoitetta kohden. Kirjoittajina ovat Tomi Kontio, Tittamari Marttinen, Eppu Nuotio ja Timo Parvela. Kuvituksesta vastaa taiteilija Julia Vuori. Vuosituhannen sadut
 
 

·        Sateenkaaren päässä - YK:n vuosituhatjulistus ja nukketeatteri

Sateenkaaren päässä on paperinukketeatteriksi dramatisoitu tarina ja näyttämöksi muuttuva kirja, joka  vie teatterivieraat lintuperheen mukana pienelle jäälautalle. Lintuperheen tarinan avulla tarkastellaan myös laajempia, koko maailmaa koskevia teemoja - ympäristöä, köyhyyttä, aliravitsemusta, sairauksia ja tasa-arvoa.
Tilaa julkaisu maksutta keotilaus@formin.fi. (Tilattu Eskolamäen koululle 7 kpl è voi pyytää lainaan)
 
 

·        Käsinuket kertovat lasten tarinoita Afrikasta

Tätä kansainvälisyyskasvatushanketta varten on kerätty lasten
tarinoita Chimoiosta Mosambikista ja Kiberasta Keniasta.
Näissä kohteissa toimii käsinukkeprojektin toteuttajien
UFF:n ja Mikkelin kehitysmaaseuran kehitysyhteistyöhankkeita.
Toimintaoppaan on tarkoitus rohkaista päiväkoteja ja ala-asteita
kertomaan erilaisten kulttuurien ja elinolojen vaikutuksesta lasten
elämään. Aiheen käsittely tapahtuu lasten omalla kielellä ja lapsille läheisten teemojen ympärillä. Tarinoiden ja nukketeatterin kautta tuodaan lasten todellisuutta kehitysmaassa tutuksi pienelle lapselle Suomessa. UFF tukee Nacalassa Lastenapu-hanketta, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti lasten ja naisten asemaa ja Chimoiossa tuetaan katulapsikoulua, joka tarjoaa vähäosaisille lapsille peruskoulutusta. Mikkelin kehitysmaayhdistys auttaa Nairobissa slummilapsia. Toimintaopas on jaettu Suomen alakouluille maaliskuussa 2008. Lisäksi yksi kappale on postitettu kuntien ja kaupunkien päivähoitotoimiin. Kirjaa voi tilata postitus- ja käsittelykuluja vastaan laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@uff.fi, tai soittamalla 09- 2764 7644. Opas on myös tulostettavissa pdf-muodossa.
 
 • Kirjallisuutta
Pekka Töpöhäntä
Ruma ankanpoikanen
Kallio Katja, Lindholm Marie; Bibi muuttaa Suomeen
Kirwa Wilson;Amani-aasi ja sisäinen kauneus
Reinikainen Satu, Tikka Ilona, Inovaara Minna; Veikko-vaarin antiloopit
 
 • Netistä tulostettavia tehtäviä
http://www.kotiperuskoulu.fi/Veikko_vaari.html
 

 

4. Musiikkia maailmalta
·        Nyt kuuntele mua! -CD
Pääasiassa 6 – 10-vuotiaille suunnattu lapsen oikeuksista kertova CD sisältää Nyt kuuntele mua! -laulun ja siihen liittyvät tanssiohjeet sekä kuvakertomuksen Kamu-maskotin matkasta Intiaan ja Senegaliin. Lisäksi levyllä on ohjeet kierrätysjalkapallon tekoon. http://www.kansainvalisyyskasvatus.net/blogi/2009_02_03_planilta_opetusmateriaaleja_lapsen_oikeuksista
·        Oikeita Oikeuksia -DVD
Oikeita Oikeuksia -DVD on kattava läpileikkaus lapsen oikeuksien teemasta ja se soveltuu kaiken ikäisille aiheesta kiinnostuneille. DVD sisältää musiikkia, animaatioita (myös ruotsinkielinen), dokumentteja ja kuvia maailmalta. http://www.kansainvalisyyskasvatus.net/blogi/2009_02_03_planilta_opetusmateriaaleja_lapsen_oikeuksista
 

·        Musiikkimaailmaa saduista

Etsitään satuja maailmalta. Lapset kertovat mielisatunsa tai valitaan jokin oman maan tuttu satu. Ryhdytään keksimään satuun ryhmittäin äänimaailmaa esim. quiro – narahdus, rytmikapulat – kävely, rumpujen pärinää – jännitys. Kun äänimaailma on valmis, esitetään satu niin, että joku lukee satua ja muut soittavat äänimaailmaa. 
 • Kuunnellaan, lauletaan ja soitetaan lauluja meiltä ja maailmalta
Matkustan ympäri maailman
Jos kaikki maailman lapset (Kiitos räppi, Musiikin aika 1-2)
Siunaa koko maailmaa
Funga alafia (Musiikin aika 1-2)
Kukkudi-Pum (Musiikin aika 1-2)
Maailmalle( Lauluun on tanssi Musiikin aika 1-2)
Safarin kaverit (Musiikin mestarit 1-2)
Galizga Gado Zulima (Musiikin aika 1-2)
Sambalele
Mama baquita
Ping Pong –samba (Musiikin aika 1-2)
Kolme palloa (Musiikin mestarit 1-2)
Löydä silmät samanlaiset (Musiikin mestarit 1-2)
Katinka
Maria Copacabanasta
 

             

5. Leikkejä ja pelejä maailmalta
 

·        Linkkejä

Maailman pelit ja leikit
 

Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan alueelta kerättyjä lasten pelejä ja leikkejä ohjeineen.

Vihreää draamaa lelumaassa
 

"Vihreää draamaa lelumaassa" on opas (PDF- muodossa) päiväkotien ja kerhojen käyttöön. Sen tavoitteena on tuoda draamaharjoituksia välineeksi lasten ympäristökasvatukseen. Suunniteltu kokonaisuus sisältää kaksi draamaohjelmaa, joiden tarinan tapahtumia kuvataan yhdessä tehden ja leikkien. Lisäksi mukana on ohjelmien välillä toteuttavia leikkejä.

 

 

Outo Jengi -peli
 

"Outo Jengi" peli pyrkii edistämään monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta. Hauskasti kuvitetut pelikortit sekä peliohjeet ovat tulostettavissa. Peliohjeista löytyy 19 erilaista peliä, joista osa sopii päiväkoti-ikäisille, osa 1-6 luokille. Korttien avulla lapset pääsevät keskustelemaan arjen kokemuksistaan ystävyydestä, mukaan ottamisesta tai kiusaamisesta ja syrjinnästä.

Fiksu eskari-sivusto
 

Sivusto jätteen synnyn ehkäisystä esikouluikäisille ja alkuopetukseen. Askartelutehtäviä, pelejä, leikkejä, nukketeatteria, loruja ja tarinoita ympäristökasvatuksen tueksi.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen materiaalipankki
 

Materiaalipankki sisältää runsaasti linkkejä päiväkotien ja alaluokkien ympäristökasvatukseen. Teemoina mm. kierrätys ja ympäristövastuullisuus. Sivuilta löytyy monipuolisesti mm. erilaisia toiminnallisia- ja draamaharjoituksia, lauluja, leikkejä, askarteluvinkkejä sekä värityskuvia.

 
Bobo ja toveruuden salaisuus

 

Pelin ensisijainen kohderyhmä on 1-2 luokkalaiset lapset. Pelin tavoitteena on opettaa pelaajaa kohtaamaan omassa elämässään esiintyviä syrjintätilanteita ja toimimaan niissä suvaitsevasti ja rakentavasti. Sivusto sisältää myös hyviä keskusteluvinkkejä pelin purkuun opettajalle. Peliä pelataan yksin, pareittain tai pienryhmissä.

 
Maailman lapsia värityskirja 
Maailman lapsia -paketti on osa ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston kansainvälisyyskasvatukseen tarkoitettua aineistoa. Se soveltuu esikoulu- ja ala-asteikäisille. Paketti koostuu internetissä toimivasta värityskirjasta, lyhyistä videodokumenteista lasten elämästä Kiinassa, Tansaniassa ja Nicaraguassa.
 
 • Leikkejä
 

 

 

Jäniksenkäpälä

Istutaan piirissä. Jokin esine on valittu jäniksenkäpäläksi. Valitaan joku ryhmä, jonka ihmisoikeuksia loukataan. (esim. pakolaiset, katulapset). Se, jolla käpälä on, keksii toiveen, jonka toteuttamisella valitun ryhmän asemaa voidaan parantaa. Käpälä heitetään seuraavalle, jonka tehtävä on kertoa, millä keinoin esitettyä toivetta voidaan toteuttaa.                    (Lähde: Ihmisoikeudet, Tavoitteista todellisuuteen, Suomen YK-Liitto ry. 1988)
 
 

Ryhmään tunkeutuminen

Leikki voi toimia johdatuksena enemmistön ja vähemmistön välisiin suhteisiin. Millaista on kuulua enemmistö/ vähemmistöryhmään? Millaisia keinoja käytämme, jotta enemmistö hyväksyisi meidät joukkoonsa? Milloin haluamme kuulua enemmistöön ja milloin taas vähemmistöön?
1. Jaa ryhmä 6-8 hengen alaryhmiin.
2. Pyydä, että kukin ryhmä valitsee yhden osallistujista tarkkailijaksi ja toisen "ulkopuoliseksi".
3. Neuvo ryhmään kuuluvia seisomaan tiiviisti kylki kylkeä vasten, niin että väliin ei jää tyhjää tilaa.
4. Selitä, että ulkopuolisen pitää yrittää tunkeutua piirin sisälle, samanaikaisesti piiri yrittää estää häntä. (Sekä tunkeutuja että piirissä olevat perustelevat toimintaansa myös sanallisesti)
5. Pyydä tarkkailijaa tekemään muistiinpanoja niistä tavoista, joilla piirin ulkopuolinen henkilö sekä piirin jäsenet toimivat. Tarkkailija toimii myös ajanottajana.
Parin kolmen minuutin kuluttua ulkopuolinen siirtyy piirin jäseneksi, ja yksi piirissä olijoista siirtyy ulkopuolelle - olipa ulkopuolinen onnistunut pääsemään piirin keskelle tai ei. Peli on ohi, kun kaikki halukkaat ovat kokeilleet ulkopuolisena oloa.                                 ( Lähde: Kulttuurien välinen kasvatus, ideoita, harjoituksia, leikkejä ja roolipelejä. Euroopan Neuvosto ja Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry. Helsinki 2000.)
 

Lentävä matto

Levitetään keskelle lattiaa suurehko matto. Oppilaat asettuvat seisomaan maton päälle. Kuvitellaan, että ollaan lentävän maton päällä ja leijutaan ilmassa. Tarkoituksena on kääntää yhteisvoimin matto ylösalaisin, niin, ettei kukaan välillä tipu sen päältä, ja kosketa paljasta lattiaa.
Tehtävä johdattaa yhteistyön ja toisten huomioimisen tärkeyteen. Yhteisvoimin asiat voivat muuttua - kääntyä konkreettisesti toisin päin. 
Maailman eläimet (sopii esim. alkujumpaksi, Safarin kaveri laulu sopii tähän yhteyteen)
Matkitaan eläimiä eli liikutaan kuten eläimet jalat ja kädet maassa. Ensin liikutaan eteenpäin ja sitten taikaperin. Esimerkiksi:
v     Lisko - liikutaan matalana jalat ja kädet maassa ja tehdään vartalolla ylös alas liikettä
v     Karhu- sama jalka ja sama käsi yhtä aikaa eteen
v     Leijona - liikutaan isona, selkä köyryssä
v     Mittarimato- kädet kävelevät ensin eteenpäin ja pysähtyvät, jalat kävelee sitten perässä
v     Sammakko – hypitään yhtä aikaa jalat ja kädet maassa, hypätessä peffa nousee
v     Gepardi – liikutaan mahdollisimman alhaalla
v     Simpanssi – hyppien
Eläimiä voivat keksiä lapset itse lisää. Eläimet voivat liikkua myös sivuttain eli kylki edellä, ensin oikea kylki edellä ja sitten vasen.
 

Pitkä lanka

Joku lapsista pitelee kädessään lankakerää. Hän kietoo langanpään vyötärölleen ja ojentaa sen sitten toiselle lapselle, joka tekee samoin. Kun koko ryhmä on sitonut itsensä langalla yhteen, liikutaan. Huomataan, että liikkumisessa on tehtävä yhteistyötä. Opettaja voi kertoa, että jokainen tekeminen luokassa liikuttaa meitä kaikkia. Voidaan keskustella ”yhteen hiileen puhaltamisesta. Lopuksi puretaan lankavyyhti. Viimeinen leikkijä kerii lankaa takaisin kerälle ja antaa sen seuraavalle, kunnes kaikki ovat irrottautuneet ja lanka on taas kerällä.
 

·        Kirjallisuutta

Kotka Riikka; Kaiken maailman juhlat, Juhlia, leikkejä ja askartelua lapsille. 2007. (Millainen on hindujen valonjuhla Diwali? Entä miten suomalainen juhannus eroaa ruotsalaisesta? Kaiken maailman juhlat -kirjassa kerrotaan juhlista ja niiden taustoista Suomessa ja muualla. Esimerkiksi thaimaalaista uutta vuotta vietetään huhtikuun puolivälissä ja sitä juhlitaan kastelemalla vedellä läpimäriksi ystävät ja ohikulkijat. Lisäksi kirjassa esitellään leikkejä ja askarteluja esikoululaisille ja ala-aste ikäisille. Ohjeiden mukaan syntyy niin afrikkalainen naamio kuin selviää, miten romanialaista laukka-askel-leikkiä pelataan. Kirjan koonnut espoolainen luokanopettaja Riika Kotka opettaa maahanmuuttajalapsille suomea toisena kielenä. Tietoa juhlaperinteistä hän on kerännyt omilta matkoiltaan ja haastattelemalla maahanmuuttajia.)
 
Prista, Antonio; Mussá, Tembe; Edmundo, Hélio: Amaga Mulamula Zetxê Ja Muita Leikkejä Mosambikista. 
 
6. Makuja maailmalta
 

·        Linkkejä

http://www.eurooppa-tiedotus.fi/doc/fi/julkaisut/EU-keittokirja.pdf
Namibialainen keittokirja

 

Reilun kaupan koulumateriaali
 

Reilua kauppaa käsittelevä materiaali sisältää taustatietoa ja harjoituksia mm. kestävän kulutuksen ja maailman ruokatalouden käsittelyyn.

Elämäntapa, mainonta ja ruokakulttuuri -materiaali
 

Materiaalissa käsitellään kuluttaja- ja terveyskasvatuksen keinoin kriittiseen kuluttamiseen liittyviä teemoja. Materiaalissa on monipuolisia pohdinta- ja toiminnallisia tehtäviä. Tehtävät perustuvat Super Size Me -elokuvaan.

WWF:n kalaopas- Vinkkejä ympäristöystävällisempään kulutukseen
 

Opas sisältää taustatietoa kalatuotannosta mm. kotitalousopettajien tueksi kuluttajakasvatuksen ja ympäristökasvatuksen teemoihin.

"Kestävä kehitys" verkkosivusto: ruoka ja kestävä kehitys
 

Laaja ja monipuolinen sivusto kestävästä ruokataloudesta. Millaista on kestävä ruuantuotanto? Miltä näyttää ekologinen ruokapöytä? Tietoa ja tehtäviä mm. kotitaloustunneille.

 
7. Kieliä maailmalta
 

 

 • Opettele laskemaan kymmeneen vieraalla kielellä!
Pyydä opettajaksesi maahanmuuttajataustainen lapsi/oppilas.
 • Opettele tervehdyksiä vieraalla kielellä!
Pyydä opettajaksesi maahanmuuttajataustainen lapsi/oppilas.
 • Tutustu erilaisiin aakkosiin
Kreikan kielen aakkoset löytyvät tästä:
http://www.geocities.com/CollegePar...habet.html
http://people.msoe.edu/~tritt/greek.html
 
Kiinan ja japanin kielissä ei ole varsinaisia aakkosia vaan merkkejä, jotka vastaavat meidän sanoja. Tässä on englanninkielinen sivu, jossa selostetaan kiinan kirjoittamiseen liittyviä asioita:
http://www.cantonese.sheik.co.uk/es...riting.htm

Kiinalaisia fontteja löytyy tästä:
http://www.cantonese.sheik.co.uk/fonts.htm

Tästä löydät mandariinikiinan kielen sanaston:
http://www.languageguide.org/mandarin/
Kun viet hiiren sanan päälle tulee englanninkielinen selitys siitä, minkä sanaryhmään linkki vie esim. tervehdykset, numerot, miesten vaatteet.

Tässä samantyyppinen japanin sanasto:
http://www.languageguide.org/nihongo/

Tässä on englanninkielinen lapsille suunnattu sivu heprean kielen aakkosista:
http://www.akhlah.com/Aleph_Bet/aleph-bet.asp

Venäjän aakkoset löytyvät tästä:
http://masterrussian.com/blalphabet.shtml

Latinan aakkoset löydät tästä:
http://www.utexas.edu/cola/depts/lr...l-0-X.html

Tähän on koottu linkkejä monen eri kielen sivustoihin:
http://www.ilovelanguages.com/index...y+Language
 
8. Matkamuistoja maailmalta
 • lapsilla/oppilailla on mahdollisuus tuoda matkamuistojansa näytille esim. vitriiniin viikon ajaksi
 • lapsilta/oppilailta kerätään listaa niistä maista, joissa he ovat vierailleet ja joissa heillä on tuttuja à kohteet merkitään (mustavalkoiseen) karttaan ja laitetaan esille
 
9. Uutisia maailmalta  
 

10. Tee hyvä teko. Arvosta toista ja luovu ennakkoluuloistasi” -oppitunti

 
 

11. Kulttuuripassi

 
Mikä ihmeen kulttuuripassi? Kulttuuripassin tarkoituksena on tutustuttaa lapsi/oppilas monikulttuurisuuteen. Passi löytyy liitetiedostolta. Kokoamalla passiin 5 leimaa ja palauttamalla passin, saa aina pienen palkinnon. Lisäksi kaikki 1.4.09 mennessä palautetut passit, joissa on 5 leimaa, osallistuvat upeiden kannustuspalkintojen arvontaan. Palkintoina on mm. elokuvalippuja, kirjoja, pizzalippuja, musiikkia jne. Leiman voi antaa oma opettaja tai muu päiväkodin tai koulun aikuinen. Kulttuuripassit (5 leimaa) lähetetään sisäisessä postissa Eskolamäen koululle/Leena Karjalahti.